Stockverkoop: tot -50% op verlichting, meubels en accessoires Klantendienst

Snijplank in hout of kunststof?

De favoriet van professionele chefs is ongetwijfeld een houten snijplank. Ondanks dat hier krassen in kunnen ontstaan gaat een dikkere houten snijplank met het juiste onderhoud tientallen jaren mee. Bovendien is deze ook nog eens goed voor je messen. Hoe zachter het hout is hoe minder het invloed zal hebben op de scherpte. Zodra je gebruik gaat maken van een bamboe snijplank is dat een voordeel dat deels wegvalt.

Wist je trouwens dat hout antibacteriële eigenschappen heeft? Je hoeft je dus absoluut geen zorgen te maken om rauw vlees te snijden. Al zijn er ook wel enkele nadelen. Zo is een houten snijplank in de vaatwasser plaatsen niet meteen het beste idee. Je zal dus zelf moeten afwassen. En om je prachtige houten snijplank in topconditie te houden moet je ook af en toe de olie bovenhalen.

Uiteraard kan je ook kiezen voor een stijlvolle plank in glas of marmer, maar de hardheid van deze materialen zal ervoor zorgen dat je messen snel bot worden. Deze raden we dan ook enkel aan voor hun decoratieve waarde, maar niet voor dagelijks gebruik.

Wat is het voordeel van een snijplank met een sapgleuf?

Vaak zie je bij een snijplank het woord ‘sapgleuf’ vermeld staan. Maar wat is een sapgleuf eigenlijk en waarvoor dient het? Een sapgleuf is de geul aan de buitenrand van een snijplank. Deze dient om het sap dat uit je vlees, fruit of groenten komt bij het snijden op te vangen. De sapgleuf voorkomt dus dat je aanrecht vies wordt, wat uiteraard weer scheelt in opkuis achteraf.