Wil je een werkplaats verlichten met TL-lampen? Dan kijk je best naar de geldende regels. Er is namelijk een regelgeving omtrent de verlichting van werkplaatsen, met als doel ongevallen en de vermoeidheid van ogen te voorkomen.
Minimum lichthoeveelheid voor werkplekken
De verlichtingsnorm NBN-EN 124 64-1 en de norm NBN EN 124 64-2 schrijven volgende minimum lichtsterktes voor (gemeten op het werkvlak of bij afwezigheid van een werkvlak gemeten op een hoogte van 0,85 meter):
- 200 lux voor refters, kleedkamers, landbouwactiviteiten, brouwerijen en ruw assembleerwerk,
- 300 lux voor bakkerijen, machinewerk, middelmatig precies assembleerwerk, fruit sorteren, wasserijen, lassen, garages, recepties, kopieerwerk, kinderopvang, klaslokalen, auditoria, sporthallen,
- 500 lux voor EHBO-lokalen, laboratoria, controleruimten, precisie machinewerk, fijn assembleerwerk, autoassemblage, keukens, slachthuizen, productcontrole, kapsalons, schoenmakerijen, drukkerijen, weverijen, houtbewerking, bureauwerk, vergaderzalen,
- 750 lux voor glasbewerking, materiaalinspectie, precisie assemblage, naaiwerk, verfspuiten, technisch tekenen,
- 1000 lux voor precisiewerk, kleurinspectie, juweelproductie, medische onderzoekslokalen.
Kortom: des te nauwkeuriger en preciezer het werk, des te meer licht nodig is.
Plaatsing
Bovenstaande lichtsterktes worden gemeten op werkvlakken. Dat is belangrijk voor de plaatsing van de TL-lampen. Stel dat er in het midden van de ruimte TL-verlichting hangt die op een werkbank die vlakbij staat een lichtresultaat van 500 lux geeft. Bij een andere werkbank die 5 meter verder in een hoekje staat, kan het lichtresultaat veel lager zijn dan 500 lux. Zorg dus steeds dat de verlichting wordt afgestemd op de positie van de belangrijkste werkplekken.
Lichtkleur
In werkplaatsen is functionele verlichting belangrijk. Sfeerverlichting is niet nodig. Kies daarom voor TL-lampen met een hoge kleurtemperatuur (link not working), die een koud wit licht produceren. Dit komt de zichtbaarheid ten goede.